torsdag 17 april 2014

Kaninens Språk - Del 3 - Det ljuva livet

Förutom att putsa varandra, så älskar de flesta kaniner att bara umgås och titta på varandra(och dig). Att sitta på golvet nära din kanin och bara titta eller prata med( kaninen kommer inte prata tillbaka med dig, förutom de vickningar som näsa och öron signalerar), anses mycket sällskaplig. Vissa kaniner tycker om att sitta framför TV: n när du tittar på den(Lyckligtvis verkar de inte inse att du inte tittar på dem).

En kanin i vila har flera kroppspositioner för att ange hur bekväm och nöjd med världen det är. Som en allmän regel, ju svårare är för kaninen att komma i position för flykt(upp på alla fyra), desto mer indikerar kaninen att det är avslappnad och bekväm.

En mycket avslappnad kanin ligger och slappar i skuggan.
- Lugn och begrundande indikeras genom att ligga på en mage med de främre och bakre benen under sig själv, med öron upp och vända framåt.
- Hos en kanin som slappnar av, kommer ryggen sjunka lägre och kaninen planar ut något, som en fet kanin kan se ut som det är att bli en stor pöl med päls. Benen är instoppade under sig och kaninen ser nästan ut som en köttfärslimpa eller en höna som ruvar ägg eller, om frambenen sträcks framåt, så påminner den om en sphynx(egyptisk staty).
- En mycket avslappnad ställning inkluderar ena eller båda bakre benen sträckts ut åt ena sidan, med kroppen ofta utsträckt och ibland lutad lite åt sidan. En kanin som ligger på detta vis indikerar att den är mycket bekvämt. Är kaninen ytligare avslappnad så har den fötterna utsträckta rakt bakåt.
- Mycket avslappnade kaniner kommer att rulla över på sidan (eller ibland till och med på ryggen). Ett favoritsätt att göra detta är att först vrida huvudet åt sidan, sedan kasta resten av kroppen i linje så att fötterna flyger ut åt sidan . Detta beteende kallas 'att vältra sig' och tyder på en mycket lycklig kanin. En glad kanin kan ligga på sidan(eller ryggen) och sträcka sig, vicka eller ibland bara ligga kvar . Dem kan till och med rulla sina ögon lite så att de vita visar.
Har du tidigare aldrig sett detta kommer du förmodligen bli rädd att din kanin är död, eftersom det ser ganska konstigt ut. Om du rusar över för att ge det HLR, kommer kaninen snabbt sätta sig upp och titta konstigt på dig. Inte för att du varit elak, utan för att du stört kaninen i sitt slappande.
 

En helt avslappnad kanin som vältrat sig, ligger på rygg med tassarna i vädret.
OBS: Om kaniner inte kommer överens kan de spela ett litet spel man kallar "Jag är lyckligare än du är". Vanligtvis när en kanin vältrar sig nära en annan kanin(t.ex. om de sitter i hagar som står nära varan, är det oftast inte att den visar hur bekväm den är med de andra kaninerna. I de flesta fallen är det kaniner som inte är goda vänner, att använda detta som en mild förolämpning. När det används på detta sätt betyder det något liknande det "jag bryr mig inte om dig"(förolämpning kommer jag in på senare).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar