tisdag 8 april 2014

Kaninens Språk - Del 2 - Visa att du älskar mig


Till skillnad från de flesta katter, men likt hundar, så är tamkaniner mycket sociala djur.
Den inhemska kaninen kommer från Europa, där dess vilda släktingar lever vanligen i kolonier på upp till flera dussin individer. De delar livsrum och mat, varna varandra om fara och etablera en hierarki där varje kanin vet sin plats. Men till skillnad från kaniner i naturen; kaniner som bor i mänskliga hem utgör inte nödvändigtvis två separata hierarkier för honor & hanar. Vem som dominerar kolonin styr mellan könen, den kanin med högst rank mellan könen är en hona, men även mellan honor & hanar finns en rangordning. Något som kycklingar, där hierarkin utgör någon form av vem som hackar vem (den ökända hackordning), kaniner visar inte alltid dominans genom att slåss, utan lika ofta etableras det genom vilken av de ranglåga djuren som putsas.
Med andra ord, en ranglåg kanin putsas ofta av de kaniner av högre rang. 
(Ingen fara, du som människa kan 'putsa' din kanin med händerna)

Kaninen till vänster visar sig ranglåg genom att sänka sitt huvud & hals, dra tillbaka öronen något & be den svarta kaninen av hög rang putsa dess panna. Vi ser även att den svarta kaninen har vinklat öronen frammåt för att hävda sin dominans.
Även en ranglåg kanin kommer ibland att putsa en av sina högre stående(inklusive dig), så är den typen av beteende bara enkelriktat. Den kanin i gruppen med högst rang ska dyrkas och åtlydas av alla, och kan presentera sig själv för att ansa till någon annan kanin, som måste följa . Även putsningen gör att dem kan hålla svåråtkomliga ställen av pälsen blanka & rena, det är en social aktivitet och en kritisk för de flesta kaniners lycka.
Vem skulle gissa att få en liten gnuggning i pannan då och då kan vara nyckeln till självkänsla, välbefinnande och lycka? Även du kan avnjuta att kaninen putsar dig.

En rangög kanin som kräver att du som ranglåg ska putsa, kommer att presentera sig för putsning genom att komma rätt upp bredvid dig, kanske knuffar dig lite med nosen eller peta näsan i din hand eller fot, sedan sänker sin haka och bröst till marken, sträcker huvudet framåt och samtidigt hålla upp dess bakdel . Även öronen kan ligga något tillbakadragna.
Det är helt annorlunda än signalerna för rädsla(där huvudet är aldrig sträckt framåt) eller ilska (som nästan alltid anges när stående).

Detta är i allmänhet inte en begäran om putsning; utan oftast är det mer som en order.
Att inte lyda denna order kan leda till olycka, tugga på dina kläder , eller till och med ett irriterat nyp. Att upprepade gånger ignorera en kanins inbjudan för putsning kommer att leda till frustration & att kaninen känner sig förolämpad, som i sin tur kan resultera till att köksmattan blir strimlad i småbitar, dina strumpor saknas och att någon kissat på din kudde. Det är mycket lättare att ge åtminstone ett par skrubb i pannan på begäran för att stödja din kanins självkänsla.

Som tidigare nämnts, är en inbjudan att bli putsare inte bara en artig förfrågan, att vägra kan få obehagliga konsekvenser. Ett sätt att få din uppmärksamhet för att putsa, är om du t.ex. sitter i en stol vid ett skrivbord för att koncentrera sig på arbetet, så kan kaninen plötlsigt börja "gräva" på toppen av din fot genom att skrapa hårt med framtassarna. Detta bäddar för en riktig överraskning om du inte vet att kaninen är där nere och du inte bär skor eller strumpor. En inbjudan till att bli putsare är allvarliga saker.

Några kaniner som uppvisar ett agressivt beteendemönster kan visa sin dominans genom att hugga, snarare än att putsa. En kanin som upprättar dominans genom att bita visar det normalt inte bara nyp, som kaniner kan göra för att få din uppmärksamhet, eller till och med för att de är glada, utan kommer istället bita hårt. Ibland till och med hålla fast!
Självklart kommer du vilja bryta kaninen av denna vana och snabbt!
Bibliografin i slutet av denna artikelserie kommer innehålla några referenser för hantering av aggressiva kaniner.

Vissa högt rankade kaniner kommer att lägga över halsarna på ranglåga kaniner för att bekräfta sin dominans. Detta kan vara anledningen till att hålla ner en kanin med ett fast(men inte alltför fast!) grepp över nacke och axlar kan ofta få den att vara tyst & stilla, om du behöver detta för att göra en daglig inspektion av ögon, öron & liknande.

Vissa kaniner är mindre bundna till hierarki och kan lika gärna komma till dig för putsning och i sin tur putsa dig. Andra kaniner får inte delta i upprättandet dominans med andra kaniner, dem kan vägra att putsa och kräver inte att deras päls underhålls av andra.
Varje kanin är en individ med en egen personlighet som du måste lära dig själ hur din kanin är som individ. De flesta kaniner gillar att putsas, men om de inte är rädd, arg, eller alltför förolämpad för att ha något att göra med dig.

Vissa kaniner kommer att slicka föremål omkring dig, snarare än kroppen eller kläderna du har på dig. Detta används för att ange att de gillar dig väldigt mycket, även om du har lägre rang. Det kommer att utföras mycket tydligt i din syn och samtidigt som kaninen tittar på dig. De verkarha en tendens till att välja objekt som har din doft, till exempel platser där du sitter eller kläder du brukar använda.
Jag tycker det är rimligt att tolka detta som att kaninen ger dig en gåva som putsats, men i indirekt form.

Du kanske undrar hur du ska få din kanin att lyda dig i vad som helst(till exempel att gå tillbaka in i hennes eller hans bur) om du inte har högre rang än kaninen.
Svaret är att kaniner är fullt kapabla att tro flera saker på en gång. Så länge du visar att du respekterar deras rang genom att lyda & putsa när dem kräver detta, så får du vara 'chef' och lydas i allt annat.
Det borde ge dig en uppfattning om en kanins prioriteringar. En kanin kan vara helt säker på sin höga status och ändå lyda dina kommandon.
Det är bra att människor och kaniner prioriterar är helt olika, så att vi alla kan få vad vi vill och behöver .

Här ser vi två kaniner av låg rang bestämma vem av dem som är dominant.
Kaninen till höger kräver att kaninen få putsa kaninen till höger & står därmed högre i rangen än den bruna kaninen, som har öronen vinklade tillbaka.
Social putsning fokuserar på kaninens huvud och vi människor kan utföra denna uppgift genom att stryka eller massera pannan (endast medhårs), massera basen av öronen och den sida av den bakre käken (inte botten eller baksidan!). Och att dra i öron försiktigt(såvida kaninen är kittllig där). Många människor och kaniner tycker putsning som inkluderar plockning ut löst päls, som faktiskt kan vara mer effektivt än borstning. 9 av 10 kaniner uppskattar även när man plockar bort skräpet('sömnen') som blir i kaninens ögonvrå. Vissa kaniner vilar hakan på huvudet av kaninen att putsas under dessa sessioner för att visa tillgivenhet, och även kanske du gillar att göra detta, då det är ett perfekt sätt att stärka bandet mellan er.

Att sätta handen under en kanin huvud är dock ett uttalande som visar att du insisterar på att din kanin putsar dig i sin tur. Vissa kaniner kommer att slicka för att visa sin uppskattning, men många kommer att bli förolämpad eller upprörda av din presumtion. Dessutom är några kaniner bekväma med beröring på magen eller dess nedre sidor(där många är kittliga), eller deras ljumskar/bakdel(där aggressiva kaniner biter andra). Om du använder en borste, drar du borsten med långa tag från huvud till bak så är detta ofta acceptabelt. Se bara till att inte peta eller dutta med borsten!

Kaniner visar ofta sin uppskattning av din grooming genom att försiktigt slipa sina tänder mot varand, som liknar det ljudet du kan höra om en kanin har ont. En del kallar detta betende att "tand spinna".
Om du putsar eller på annat sätt klappar din kanin och det slipar tänder såhär, forstätt med det du gör.
Vissa kaniner kommer också mumla/grymta för att indikera njutning medan du borstar dem, med en sorts djup, rumlande eller muttrade buller.

Vissa kaniner kommer att hjälpa dig att lära dig att rykta dem exakt hur de vill det . De kan luta i din hand för att indikera att de vill att du ska gnugga hårdare . En kanin kan också vända eller ordna sig för att presentera olika platser där den vill att du ska klappa/massera. Om kaninen du putsar verkar försöka berätta något, men inte hoppar undan, bör du experimentera lite för att räkna ut vad kaninen vill. Om det du gör är ouppskattat då kaninen kommer inte stanna kvar(i vissa extrema fall av ouppskattning kan kaninen även hugga/morra), så nästan alla beteenden som kaninen indikerar är sannolikt en begäran om något lite annorlunda än vad du gör.

Du kan erbjuda putsning till din kanin, även när du inte har bjudits in, genom att erbjuda din hand. Du bör göra detta genom att lägga handen på marken från 15-20 cm till ett par meter framför kaninen. Rispa lite i marken där du har den kan hjälpa. Om din inbjudan har accepterats, kommer kaninen gå lite framåt mot din hand, sänka huvudet och framkroppen, och vika öronen bakåt.
Om kaninen reser sig upp, eller ger dig en skeptisk blick från sidan, har din inbjudan inte accepterats. Din kanin vill då inte bli putsad.

Kom ihåg att se detta ifrån den stora bossen synvinkel, att tillåtas att putsa en kanin är ett privilegium och en ära, och en sådan nåd får inte alltid skänkas på dig. Återigen, vissa kaniner är lite mer, lösa med sina känslor.

Bonus: Om du inte redan har lärt dig detta, så kan du se fram emot exakt samma typer av människor och situationer när du dejtar.

Observera att vissa kaniner, särskilt dem som ännu inte är bekanta med dig, kan göra utfall mot en hand som placeras framför dem, och kanske till och med bita. Nervösa, ostabila(eller aggressiva) kaniner kan göra detta mycket även efter att den känner dig.
Det bästa du kan göra är att bara stanna till, och försöka få in några gnugg i pannan ändå. Så småningom kaninen ska få en bild i huvudet: En hand placeras på detta sätt är inte ett hot utan ett erbjudande. Att lära sig god kommunikation kan vara svårt och lite smärtsamt , men det är alltid värt besväret att vinna den tilliten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar