måndag 7 april 2014

Kaninens Språk - Del 1 - Introduktion


Vi vet hur frustrerande det är när vi inte kan förstå och bli förstådd av andra.

Det är särskilt viktigt att kunna kommunicera med dem som delar vårt livsrum, och för många av oss som innebär att kunna flytande tala och förstå Kanin. Tyvärr alltför få som delar sina liv med en kanin vet vad deras kanin försöker berätta för dem, eller hur man ska uttrycka sig i termer sin kanin kommer att förstå. Denna guide är skriven för att försöka lösa denna situation genom att förklara några av de signaler kaniner använder för att kommunicera, och svara på vanliga frågan, "Vad menade min kanin med det?"

Att kunna tala och förstå Kanin kräver att du lär dig att tänka åtminstone lite som en kanin. Din kanin kommer aldrig att lära sig att förstå många av de mystiska saker du gör ("Varför i helsike bytte hon outfits tre gånger innan hon lämnade för att gå till skolan/jobbet?") Men du kan säkert förstå varför kaniner gör som de gör. Du kommer att vara ganska nära sanningen, om du tänker på kaniner som ett samhälle & hur detta skiljer sig mycket från din egen, med olika prioriteringar, mål, viktiga lärdomar och gester.
Lärande av Kanin är på vissa sätt som mänskliga kulturstudier, men naturligtvis, dessa individer har mycket längre öron.

Många människor förväntar sig att kaniner ska vara som hundar. Många tycker att den viktigaste skillnaden är att i de relationer de bildar mellan människor och hundar kan ge ovillkorlig kärlek och tillit, medan kaniner inte alltid följer detta. Upprepa efter mig; Kaniner är inte hundar. Kaniner är kaniner.
Det är därför det är så viktigt att veta hur de tänker och vad de vill ha. Som det visar sig, det som alla kaniner vill ha mer än något annat är respekt och tillgivenhet och när du lär dig att ge dem korrekt (d.v.s. som en kanin) får du detta fritt från dem i gengäld.

En stor del av signaleringen som beskrivs här innebär användning av stående öron, vilket inte alla kaninraser har. Vädurar, med liggande öron, kommer att flytta sina öron på ett sätt som överensstämmer med vad kaniner med stående öron kommer att göra, men resultatet är oftast mycket mindre uppenbara.
Olika vädurar varierar i hur de kan flytta sina öron, och kan därför ha möjlighet att använda endast vissa av de öronsignalerna som beskrivs här. Fortfarande, med stor uppmärksamhet du kanske kan dra nästan så mycket information från beteendet hos en vädur som en kanin kanin med stående öron.
Du kan överväga att vädurar faktiskt 'talar' språket Kanin, men dem pratat med en dialekt.

Vissa signaler och beskrivningar kan vara ytligt lika och ändå ha väldigt olika betydelser.
Till exempel, en arg kanin, en rädd kanin, och en fråga som ska tränas, kommer alla att dra sina öron tillbaka. Kompletterande signaler kommer nästan alltid visa den verkliga innebörden, men situationens kontext (d.v.s. den senaste tidens händelser) kommer också att bidra till att klargöra saken
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar