tisdag 23 september 2014

Kaninens Språk - Del 4 - Följ min nos!

Jag ber om ursäkt för min inaktivitet den senaste tiden.
Jag har haft en hel del att göra utanför Kaninskolan som har tagit upp för mycket tid. Jag hoppas det ska bli ändring på detta inom de kommande månaderna. Just hang in there. 


De flesta kaniner i vila kommer att vicka nosen. Kaniner behöver inte göra detta för att lukta på saker och de behöver inte nödvändigtvis göra detta i takt med andningen. I vissa fall kommer nosens vickningar att stanna upp helt.

Så varför vickar nosen överhuvudtaget?
En kanins nos är som en termometer för hur intresserad den är i vad som observeras. Ju snabbare den vickar, mer uppmärksam, lyhörd eller upprörd kaninen är. Nosvickande signaleras i allmänhet endast av kaniner som är måttligt avslappnad.

En snabbt vickande nos betyder inte nödvändigtvis en kanin är upprörd. Det kan bara signalera intresse för något den bevittnat eller någon förströdd tanke. En sakta vickande nos indikerar en lugn kanin.
Kaniner brukar använda nosens vickningar för att indikera en finare gradering i sitt humör. Om du börjar röra dig eller göra något konstigt, kommer att näsan börjar röra snabbare och kaninen kan också vända sina öron för att fokusera mer på dig.
Om en kanin överväger flykt, så stannar nosens vickningar vanligtvis av helt.

Du kan också märka en kanin kommer tvärt sluta vicka sin nos, och det är en signal också.
Det kan betyda antingen att intressenivån har gått över än den snabbaste tackt kaninen kan vicka nosen, eller att det som observerats är på något sätt förvirrande(endera eller båda, beroende på sammanhanget).


Du kan ha kul med den här kanin konversera teknik, som också är ett bra sätt att testa om din näsa vickar görs på rätt sätt. (Varning:. Om du gör detta kan få din familj att ifrågasätta ditt förnuft) Ligg på golvet inför din kanin medan den sitter eller ligger några meter bort. Din kanin, som kommer att vara nyfiken på vad du ska göra, förmodligen kommer att visa sin uppmärksamhet genom att snabba upp sin näsa vickar. Gör vickningar med din egen näsa, men lite långsammare än kaninen. Kaninens näsa kommer förmodligen sakta. Allt eftersom kaninens näsa avtar i hastighet, saktar gradvis ner tills ni båda vickar på en stillsam takt. Börja sedan påskynda din vickar utan att göra något annat. Du kommer förmodligen se kaninen börja gå snabbare också! Sedan kan du både sakta ner till en lugn "livet är bra"-hastighet av vickningar igen. Personligen gör jag bara det när ingen annan ser på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar