lördag 7 juni 2014

Kaninens Foder - Del 3 - Vad är en innehållsförteckning?

Som jag gått igenom i en tidigare artikel så behöver inte alla kaniner pellets, s.k. pellets.
Men om din kanin av någon anledning gör det så är det viktigt att fodret du har är anpassat till din kanins näringsbehov.

Jag tänkte beskriva vad ett bra foder bör innehålla. 

Vad kännetecknar ett bra foder?
Det första man bör känna till är att kaniner är växtätare. Kaniners magar är utformade för att äta enbart grovfoder, därav bör du ge din kanin ett foder som innehåller en hög procent växttråd. Växttråd är ett annat namn för gräs/växter. Ett bra foder luktar färskt, är torrt och har en grön/brun färg.
Undvik allt vad gnagarblandning, lyxblandning & kaninblandning heter. Det är inte ett bra foder och det kan göra din kanin sjuk! Undik också foder med frukt/grönsaker/spannmål(såsom ärtor och majs) i, det behöver inte kaninen utan kan ges som godis någon dag i veckan.

En bra tummregel när det kommer till fodermängd(om din kanin trotts allt behöver kraftfoder för att kompletera höet) är att ge 1-2msk(per dygn) per kilo kroppsvikt till kaniner under 2 kg. Till kaniner över 2 kg kan man ge 2-4msk kraftfoder per dygn. Självklart kan kaninens foderbehov variera utanför detta, så försök hitta en bra balans mellan foder, aktivering & motion.

Varje kanin har sitt eget energibehov & det är viktigt att hitta en bra balans mellan kaninens aktivering, hö & ev. kraftfoder. Din kanin ska varken vara över- eller underviktig, så att balansera en hälsosam kost med motion & daglig aktivering är viktigt för din kanins välmående.

Gnagar- & kaninblandning, är det bra?

Nej, man ska undvika allt vad dessa blandningar heter. 
Gnagar- & kaninblandningar innehåller en massa spannmål, bär & frukter som inte ska ingå i kaninens diet, dessa innehåller på tok för mycket kolhydrater & socker som kaninen inte behöver.
Att ge sin kanin en blandning av dessa sort går bra ett par gånger per år, i form av belöning eller godis, men det är ingenting som ska ges dagligen. 
Dessa blandningar gör kaninen överviktig(om inte den motionerar av all överflödig energi, och det är mycket motion!). En överviktig kanin löper större risk att dö i förtid och/eller dra på sig hjärt- & kärlsjukdommar, samt få ett försvagat imunförsvar. 

Visste du att... 
Många återförsäljare/djuraffärer som säljer gnagar- & kaninblandningar påstår att det är nyttigt. I många fall marknadsför dem det också som en "nyttig foderblandning". Detta är rent struntprat och du ska inte lyssna på sånt utan att själv ha läst innehållsförteckningen. 

Använd sunt förnuft.
Köp till exempel aldrig foder i lösvikt utan att ha sett innehållsförteckningen på fodret. 
Köp aldrig heller foder som innehåller något du inte vet vad det är. Om du inte vet vad som är i fodret, varför skulle du vilja ge din kanin något okänt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar